Ella Holmegård

Födelseår: 2000Hemort: NorrköpingKlubb: Giro Cycle ClubInstagram: @Ella.Holmegard

Ella är en av världens bästa XCE-cyklister (Cross Country Eliminator) med ett VM-silver, flera världscupssegrar och en handfull SM-guld i bagaget.

Under pandemin har Ella främst fokuserat på att träna och med några tävlingar i ryggen känns det som att träningen skapat en bra grund och formen är uppåtgående. Årets främsta mål är världscupen i XCE som pågår mellan augusti och oktober.

Fem snabba med Ella

När började du cykla och varför?

Jag började cykla när jag var 8 för att min lillasyster började gå på träningar hos Mölndals Cykelklubb. Då blev jag för rastlös för att stå på sidan så jag bestämde mig för att vara med. Sedan dess är jag fast.

Berätta om dina cyklar

Jag har två MTB cyklar, S-Works Epic Hardtail, Specialized Epic PRO och en Tarmac SL7 Expert landsvägscykel.

Svarta eller vita skor?

Vita skor och strumpor på landsväg och svarta skor på MTB.

Ditt bästa tävlingsminne?

Helt klart när jag vann mitt första SM guld 2017. Kom till den tävlingen helt utan förväntningar och kunde bara göra mitt allra bästa. Det var också då jag hittade tjusningen i XCE (sprint) och det har sedan dess varit mitt huvudfokus både nationellt och internationellt.

Tips till någon vill börja tävla?

Våga prova, träna hemma så du är bekväm på cykeln och sen är det bara att anmäla sig och se möjligheter. Jag körde mitt första linjelopp (SM) nånsin i somras, och såg det som en möjlighet att utvecklas.

Urval av meriter

2021

4:e plats - SM MTB XCE - Damer Elit

2020

Brons - SM Landsväg Linje Kortdistans - Damer Elit

2019

Guld - SM MTB XCE - Damer Elit
2:a plats - UCI MTB Eliminator World Cup total - Women Elite
1:a plats - UCI MTB Eliminator World Cup Graz - Women Elite
1:a plats - UCI MTB Eliminator World Cup Valkenswaard - Women Elite

2018

Guld - SM MTB XCE - Damer Elit
2:a plats - UCI MTB Eliminator World Cup total - Women Elite
3:e plats - UCI MTB Eliminator World Cup Apeldoorn - Women Elite
2:a plats - UCI MTB Eliminator World Cup Columbus - Women Elite

2017

Silver - UCI MTB World Championships Eliminator - Women Elite
Guld - SM MTB XCE - Damer Junior

Teamåkare

Teamåkare